Uni 5 na Ogame.us
Obywatel
od mojej ostatniej gry w ogame troche sie pozmienialo: otoz zostala dodana w badaniach jakas "technologia ekspedycji" i w jej opisie nie jest napisane do czego tak wlasciwie sluzy.. tzn co daje... oswiecilby mnie ktos?
Ekspedycję można wysyłać do dowolnie wybranego przez siebie układu, pamiętajmy jednak o jednym, zgodnie z algorytmem ekspedycji, w trakcie jej trwania Nasza flota może zniknąć, dlatego nie wysyłajmy jej całej, tak jakby był to Nasz FS.
Aby wyslac flote na ekspedycje wystarczy w koordach podac planete 16 czyli np. x.xxx.16
Ale UWAGA !! ekspedycje są ryzykowne bo mozna stracić cała flote jaką sie wysyła, ale mozna zyskac.
1. Możliwe wyniki ekspedycji:
- znalezienie/zdobycie statków (oprócz GŚ)
- zdobycie antymaterii
- surowce (maks ładowność floty wysłanej na ekspedycję)
- handlarze
- zawsze można wrócić z pustymi rękami
- flota może zostać zaatakowana przez kosmitów lub piratów
- jest także bardzo mała szansa, że flota może zniknąć całkowicie (więc wysyłanie floty na fleetsave nie jest dobrym pomysłem )
- błąd nawigacji powodujący zmianę czasu powrotu floty z ekspedycji
wymagania
1. wymagania dla ekspedycji: technologia z niskimi wymaganiami
2. czas zatrzymania floty na ekspedycji będzie równy w godzinach poziomowi technologii
3. maksymalna ilość jednoczesnych ekspedycji jest obliczana jako pierwiastek poziomu technologii: poziom 1 = maks 1 i poziom 4 = maks 2 jednoczesne ekspedycje
4. im dłużej flota jest zatrzymana na ekspedycji, tym większa szansa na jakieś wydarzenie
5. Im więcej flot zostanie wysłanych na dany obszar ekspedycji w układzie słonecznym tym niższa szansa na wydarzenie; jeśli tych ekspedycji jest mniej, obszar "regeneruje się"
6. Jeśli wyślesz sondę szpiegowską na obszar ekspedycji, będziesz w stanie odczytać ile razy dany obszar został odkrywany
7. Możesz wybrać się na ekspedycję do każdego możliwego układu słonecznego
8. Nie możesz rozpoczynać ekspedycji tylko przy pomocy samych sond szpiegowskich
Obywatel
Choć ja wiedziałem do czego to, to i tak fajnych rzeczy się dowiedziałem! Dzięki Seba!
Obywatel
a ja bym nie wiedział jak ekspedycje sie robi jakbym tego posta nie odczytał wiec thx
Moderator
w życiu może zrobiłem z pięć ekspedycji, dla mnie to głupi zbędny dotatek który miał podnieść atrakcyjność gry a okazał się totalną klapą
Obywatel
Ja jak zacząłem grać na uni 5 to wysyłałem flote, ale jak mnie napadli kosmici z 2 GS, 15 Niszczarkami, około 30 pancków i tak dalej, to już nie wysłam